تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران روز چهارشنبه دوم تیرماه میزبان داد و ستد 51 هزار تن وکیوم باتوم بود.
طی خرداد ماه سال جاری، 3 میلیون و 593 هزار تن انواع کالا به ارزش بیش از 442 هزار میلیارد ریال در بازار فیزیکی بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت که نسبت به اردیبهشت ماه به ترتیب رشد 22 و 8 درصدی را در حجم و ارزش معاملات تجربه کرد.
بورس کالا
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه دوم تیرماه میزبان عرضه 15 هزار و 871 تن تیرآهن، 168 هزار و 102 تن میلگرد، یک هزار و 634 تن نبشی و ناودانی، 159 هزار و 500 تن خاک روی و 80 تن بیلت و اسلب مسی است.
» آرشیو خبرها
مرجع پایدار کشف قیمت و معاملات مبتنی بر کالا و اوراق بهادار کالایی
مرجع پایدار کشف قیمت و معاملات مبتنی بر کالا و اوراق بهادار کالایی
مرجع پایدار کشف قیمت و معاملات مبتنی بر کالا و اوراق بهادار کالایی
© 2021 – کلیه حقوق مادی و معنوی این پرتال متعلق به شرکت بورس کالای ایران می باشد.
v11.5.0
اداره آموزش و ترویج
عضویت
ورود
تقویم آموزش
یادگیری الکترونیکی
بورس کالا
کتابخانه
تکمیل فرم ارزیابی
گواهینامه
گالری
تماس با ما
اخبار و اطلاعیه
This code requires JavaScript, please enable it.
ضرورت تشکیل بورس کالا در ایران
بازار کالاهای پایه در بخش های مختلف صنعتی، پتروشیمی و کشاورزی در ایران همواره با محدودیت ها و دشواری های ساختاری زیادی روبرو بوده و بخش عمده ای از این مشکلات مربوط به عدم استفاده از ابزارهای نوین اقتصادی و ساختار نامناسب و ناکارآمدی بازار می باشد که با وجود تلاش های بسیار انجام شده توسط دولت های محترم طی 2 دهه اخیر در جهت اصلاح این ساختار ، اما شاهد عدم بازدهی مناسب و حصول نتایج مورد انتظار در این بخش بوده ایم به گونه ای که علی رغم صرف هزینه های بسیار توسط دولت برای تنظیم بازار و تعیین قیمت نهاده ها و محصولات، اما در بخش تولید و توزیع و در پی آن مصرف کنندگان همواره با مشکلات فراوانی روبرو بوده اند که مهمترین این مشکلات را می توان به شرح ذیل خلاصه نمود:
1-نوسانات کاذب قیمت محصولات ناشی از ارتباط نامشخص و نامناسب میان عرضه و تقاضا
2-عدم امکان مدیریت ریسک و محافظت از نوسانات آتی قیمت
3-فقدان یک نظام قیمت گذاری شفاف بر پایه تعادل میان عرضه و تقاضا و نیاز بازار
4-نبود یک سیستم اجرایی و ناظر بر حسن انجام تعهدات طرفین معامله
5-فقدان یک سیستم جمع آوری، پردازش و تحلیل اطلاعات و آمار تولید، واردات ، صادرات و مصرف در جهت اطلاع رسانی به بازار و تصمیم گیری مطلوب
6-عدم هماهنگی میان بخش های تولیدی و بازرگانی در زمینه واردات، صادرات و بازار مصرف
تدابیر قانونی برای ایجاد بورس کالای ایران
بورس کالا
نیاز به ایجاد بازاری متشکل و سازمان یافته برای تقابل آزاد عرضه و تقاضا و دستیابی به اثرات مثبت این مهم در اقتصاد تولید و مصرف، دولت و مجلس شورای اسلامی را بر آن داشت تا بستر قانونی لازم جهت تاسیس و راه اندازی بورسهای کالایی را در ایران فراهم سازند. در این راستا با تصویب بند (ج) ماده (95)قانون برنامه سوم و بند (الف) قانون برنامه چهارم ، شورای عالی بورس موظف به تشکیل و گسترش بورسهای کالایی در ایران گردید.
در پی این امر، سازمان کارگزاران بورس فلزات تهران در شهریور ماه سال82 به عنوان اولین بورس کالای کشور فعالیت خود را آغاز کرد و پس از آن نیز سازمان کارگزاران بورس کالای کشاورزی در شهریور ماه سال 83 شروع به فعالیت نمود.با تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384/9/24 و بر طبق ماده 57 این قانون و تبصره آن که مقرر داشته ” اموال و دارایی های سازمان کارگزاران بورس های موجود اعم از منقول و غیر منقول، وجوه نقد، سپرده های بانکی و اوراق بهادار، حقوق و تعهدات و سایر دارایی ها پس از کسر بدهی ها و همچنین وجوه ذخیره گسترش ” بورس” در کمیته ای مرکب از رئیس ” سازمان” نماینده منتخب کارگزاران ” بورس” مربوط و نماینده ” شورا” احصاء و حسب ضرورت و نیاز بین شرکت سهامی ” بورس” مربوط و ” سازمان” به ترتیب به عنوان سرمایه و منابع مالی در اختیار تسهیم می شود. تصمیمات این کمیته پس از تصویب وزیر امور اقتصاد و دارایی لازم الاجرا می باشد.
تبصره -سوابق کارکنان ” سازمان کارگزاران” هر ” بورس” به موجب مقررات قانون کار بازخرید می گردد”، سازمان کارگزاران بورس فلزات تهران و سازمان کارگزاران بورس کالای کشاورزی منحل گردید و طی مراحل قانونی جهت تصفیه این سازمان ها آغاز شد. شرکت بورس کالای ایران به موجب ماده 58 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران که مقرر داشته ” دولت اقدامات لازم را برای فعال کردن بورس های کالایی و تطبیق آن با این قانون و ارائه راهکارهای قانونی مورد نیاز را به عمل خواهد آورد” به عنوان یک شرکت جدید و کاملا مستقل از سازمان های کارگزاران بورس فلزات و بورس کالای کشاورزی ، پس از پذیره نویسی در 4 گروه سهامداری و برگزاری مجمع عمومی از ابتدای مهرماه سال 1386 فعالیت خود را آغاز کرد. بدین ترتیب ، هم اکنون بورس کالای ایران با تجربه ای بیش از 10 سال ، به داد و ستد انواع محصولات صنعتی و معدنی، فرآورده های نفت و پتروشیمی و کشاورزی در قالب معاملات نقد، نسیه ، سلف ، سلف استاندارد و معاملات ابزارهای مشتقه از جمله قراردادهای آتی مشغول است.
ارکان شرکت بورس کالای ایران
ارکان شرکت بورس کالای ایران ( سهامی عام ) عبارتند از:
1- مجامع عمومی
2- هیات مدیره
3- مدیر عامل
4- بازرس/حسابرس
شرکت توسط هیات مدیره ای غیر موظف مرکب از هفت شخص که توسط مجمع عمومی عادی با توجه به اساسنامه، قانون تجارت و مقررات برای مدت دو سال انتخاب می شوند، اداره می شود.
انواع بازارها، قراردادها و اوراق قابل معامله در بورس کالای ایران
تمامی داد و ستد ها در بورس کالا در قالب قراردادهای استاندارد شده انجام می گیرد :
1-قرارداد نقدی
قراردادی است که براساس آن، پرداخت بهای کالای مورد معامله و تحویل آن در هنگام معامله و براساس دستورالعمل تسویه و پایاپای انجام میشود.
2- قرارداد سلف
قراردادی است که براساس آن، کالا با قیمت معین در زمانی مشخص در آینده تحویل گردیده و بهای آن در هنگام معامله و براساس دستورالعمل تسویه و پایاپای پرداخت میگردد.
3- قرارداد نسیه
قراردادی است که براساس آن، کالا در هنگام معامله تحویل و بهای آن در تاریخ سررسید و براساس دستورالعمل تسویه و پایاپای پرداخت میگردد.
4- قرارداد آتی
قراردادی است که فروشنده براساس آن متعهد میشود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمتی که الان تعیین میکنند بفروشد و در مقابل طرف دیگر قرارداد متعهد میشود آن کالا را با آن مشخصات خریداری کند و برای جلوگیری از امتناع طرفین از انجام قرارداد، طرفین به صورت شرط ضمن عقد متعهد میشوند مبلغی را به عنوان وجه تضمین نزد اتاق پایاپای بگذارند و متعهد میشوند متناسب با تغییرات قیمت آتی، وجه تضمین را تعدیل کنند و اتاق پایاپای از طرف آنان وکالت دارد متناسب با تغییرات، بخشی از وجه تضمین هر یک از طرفین را به عنوان اباحه تصرف در اختیار دیگری قرار دهد و او حق استفاده از آن را خواهد داشت تا در سررسید با هم تسویه کنند.
5- قرارداد سلف استاندارد
قراردادی است که براساس آن عرضهکننده مقدار معینی از دارایی پایه را مطابق مشخصات قرارداد سلف استاندارد در ازای بهای نقد به فروش میرساند تا در دورة تحویل به خریدار تسلیم نماید. خریدار میتواند معادل دارایی پایه خریداری شده را طی قرارداد سلف موازی استاندارد موضوع مواد 2 و 3 دستورالعمل اجرایی معاملات سلف استاندارد، به فروش رساند. قرارداد مذکور نیز در این دستورالعمل به اختصار قرارداد سلف استاندارد نامیده میشود.
6- قرارداد اختیار معامله
قرارداد اختیار معامله قراردادی است که در آن یک طرف، اختیار(حق) خرید و یا فروش کالایی را از طرف دیگر خریداری می کند. قرارداد اختیار معامله به دو نوع کلی اختیار خرید و اختیار فروش تقسیم میشود. در هر کدام از این دو نوع قرارداد، دو طرف خریدار و فروشنده با یکدیگر وارد معامله میشوند.
7- صندوق های کالایی
صندوق كالايي قابل معامله(ETC) یکی از ابزارهای مالی نوین هستند که به سرمایه گذاران این امکان را میدهند که به جای خرید و نگهداری کالای مورد نظر و تحمل هزینه های حمل و نقل، انبارداری و خسارت-های احتمالی آن، اوراق این صندوقها را خریداری نمایند. با خرید این اوراق، سرمایهگذار در عین داشتن مالکیت کالای موردنظر، مسئولیت نگهداری ازآن کالا را بر عهده ندارد. به عبارت دیگر، این صندوقها بخش قابل ملاحظه¬ای از وجوه گردآوری شده خود را به سرمایه گذاری در کالایی خاص اختصاص می دهند و علاقه مندان به سرمایه گذاری در آن کالای خاص اقدام به خرید واحدهای این صندوق ها می کنند.
8- گواهی سپرده کالایی
بر اساس مصوبه شورای عالی بورس و اوراق بهادار گواهی سپرده کالایی اوراق بهاداری است که مؤید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالا است و پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تایید بورس صادر میگردد.
معافیت های مالیاتی و مزایای خرید و فروش و پذیرش کالاها در بورس کالای ایران
مزایای ساختاری
1-معاملات در بورس کالا، متشکل و سازمان یافته، قانونمند، قابل نظارت، شفاف، عادلانه، رقابتی و کم هزینه است.
2-در بورس کالا، امکان پوشش، توزیع و انتقال ریسک وجود دارد.
3-در بورس کالا، کیفیت و کمیت کالا و مبلغ معامله و مدت معامله تضمین شده است.
4-کشف قیمت در بورس کالا از طریق حراج حضوری و بصورت شفاف صورت گرفته و با حذف رانت باعث فسادزدایی از بازار معاملات می گردد.
5-پذیرش کالا جهت فروش در بورس کالا منوط به داشتن استاندارد های اجباری برای آن کالا می باشد و از این راه کیفیت کالا در بورس تضمین می گردد.
6- در بورس کالا، مبداء کالا مشخص و تضمین شده است.
7-در مقایسه با تشریفات مناقصات و مزایدات سرعت انجام معاملات در بورس کالا بسیار بالاتر بوده و جریان معاملات از امنیت کامل برخوردار است.
8-در صورت بروز اختلاف میان طرفین معامله، بورس کالا دارای مراجع اختصاصی بررسی و رسیدگی به دعاوی بوده و سرعت رسیدگی به دعاوی مطرح شده در مقایسه با دادگاه های عادی بالاتراست.
9-با استفاده از ابزارهای مالی مانند قراردادهای سلف و سلف استاندارد و ساز و کار اوراق بهادار مبتنی بر کالا، امکان تامین مالی بنگاهها از این طریق وجود دارد.
10-حذف بخشی از هزینههای مرتبط با فروش و بازاریابی باتوجه به وجود بازار مستقیم و بدون واسطه در بورس کالا
11-وجود شفافیت در معاملات بورس کالا و حذف هرگونه عاملی که در حوزه فروش، منجر به ایجاد رانت خواهد شد.
مزایای مالیاتی
1- طبق ماده (6 (قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، معادل ده درصد(10%) از مالیات بر درآمد حاصل از فروش کالاهایی که در بورسهای کالایی پذیرفته شده و به فروش می رسد و ده درصد(10%) از مالیات بر درآمد شرکت هایی که سهام آنها برای معامله در بورس های داخلی یا خارجی پذیرفته می شود و پنج درصد(5 % ) از مالیات بر درآمد شرکت هایی که سهام آنها برای معامله در بازار خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته می شود ، از سال پذیرش تا سالی که از فهرست شرکت های پذیرفته شده در این بورس ها و یا بازارها حذف نشده اند با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار بخشوده می شود. شرکت هایی که سهام آنها برای معامله در بورس های داخلی یا خارجی یا بازارهای خارج از بورس داخلی یا خارجی پذیرفته می شود در صورتی که در پایان دوره مالی به تایید سازمان بورس و اوراق بهادار حداقل بیست درصد (20%) سهام شناور آزاد داشته باشند معادل دو برابر معافیت های فوق از بخشودگی مالیاتی برخوردار می شوند.
بورس کالا
2- بر اساس تبصره 1 ماده (7) قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید ، تمامی درآمدهای صندوق سرمایه گذاری در چهارچوب این قانون و تمامی درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری در اوراق بهادار ماده یک قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 1384 و درآمدهای حاصل از نقل و انتقال این اوراق یا درآمدهای حاصل از صدور و ابطال آنها از پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1387/3/2 معاف می باشد و از بابت نقل و انتقال آنها و صدور و ابطال اوراق بهادار یاد شده مالیاتی مطالبه نخواهد شد. ( بنابر اعلام معاونت حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار از آنجا که شورایعالی بورس و اوراق بهادار ، قراردادهای آتی و اوراق سلف استاندارد را به عنوان ابزار مالی جدید مورد تصویب قرار داده و ابزارهای مالی نیز اوراق بهادار موضوع بند 24 ماده یک قانون بازار اوراق بهادار هستند، به تصریح تبصره یک ماده (7) قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید ، معاملات قراردادهای آتی و اوراق سلف استاندارد نیز از پرداخت مالیات معاف می باشد).
3- بر اساس تبصره 2 ماده (7) قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید ، سود و کارمزد پرداختی یا تخصیصی اوراق بهادار موضوع تبصره 1 این ماده به استثنا سود سهام و سهم الشرکه شرکتها و سود گواهی های سرمایه گذاری صندوقها ، مشروط به ثبت اوراق بهادار یاد شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار جزء هزینه های قابل قبول برای تشخیص درآمد مشمول مالیات ناشر این اوراق بهادار محسوب می شود.
4- بر اساس ماده (17) قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید ، خرید و فروش کالاهای پذیرفته شده در بورس های کالایی که با رعایت مقررات حاکم بر آن بورس ها مورد داد و ستد قرار می گیرند توسط وزارتخانه ها و دستگاه های دولتی و عمومی و دستگاه های اجرایی نیاز به برگزاری مناقصه یا مزایده و تشریفات مربوط به آنها ندارد.
5- بر اساس ماده (18) قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید ، دولت مکلف است کالای پذیرفته شده در بورس را از نظام قیمت گذاری خارج نماید.
مرجع پایدار کشف قیمت و معاملات مبتنی بر کالا و اوراق بهادار کالایی
Ø¨Ø±ÙØ§Ù
٠زÙ
اÙÛ Ù¾Ø±Ø¯Ø§Ø®Øª Ø³ÙØ¯
{{{text-format body}}}
{{{text-format body}}}
بورس کالای ایران (به انگلیسی: Iran Mercantile Exchange) به داد و ستد نقد، نسیه و سلف انواع محصولات صنعتی و کشاورزی در ایران میپردازد و راهاندازی معاملات ابزارهای مشتقه و به ویژه قراردادهای آتی را در برنامههای پیش روی خود دارد.
نیاز به ایجاد بازار شفاف جهت تسهیل معاملات و کشف نرخ قیمت کالاهای اساسی و مواد اولیه واسطهای بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا، ایجاد ابزارهای مدیریت ریسک قیمت و تأمین مالی بازار کالایی و تضمین تعهدات طرفین معامله به منظور دستیابی به اثرات مثبت این مهم در توسعه اقتصادی، دولت و مجلس شورای اسلامی را بر آن داشت تا بستر قانونی لازم جهت تأسیس و راه اندازی بورسهای کالایی را در ایران فراهم سازند. در پی این امر، سازمان کارگزاران بورس فلزات تهران در شهریور ماه سال ۱۳۸۲ به عنوان اولین بورس کالای کشور فعالیت خود را آغاز کرد و پس از آن نیز سازمان کارگزاران بورس کالای کشاورزی در شهریور ماه سال ۱۳۸۳ شروع به فعالیت نمود. با بازنگری و تصویب قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۴ و تصمیم شورای عالی بورس، سرانجام بورسهای فلزات و کشاورزی در یکدیگر ادغام و بورس واحدی با عنوان بورس کالای ایران تشکیل شد و از ابتدای مهرماه سال ۱۳۸۶ فعالیت خود را آغاز کرد. طبق قانون بازار اوراق بهادار کلیه معاملات در بورس کالای ایران تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار انجام میشود. از بنیانگذاران بورس کالا میتوان به دکتر سید ابراهیم عنایت اشاره کرد که پیشکسوت بازار سرمایه محسوب میشوند.
معاملات کالای فیزیکی در بورس کالای ایران به روش مزایده انجام میشود. مزایده یا حراج به نوعی از معامله گفته میشود که در ابتدا فروشنده حداقل قیمتی را که حاضر است کالای خود را بفروشد اعلام میکند. سپس خریداران در صورت تمایل، قیمتی بالاتر از قیمت نهایی را جهت خرید پیشنهاد میکنند. در نهایت کالا به پیشنهاد دهنده بالاترین قیمت فروخته میشود. در واقع حراج، سازوکاری برای دادوستد کالا بر پایه انطباق سفارشهای خرید و فروش مشتریان با در نظر گرفتن اولویت قیمت و زمان است.
انواع قراردادهای مورد معامله در بازار فیزیکی:
معاملات در بازار فیزیکی در دو رینگ داخلی و صادراتی صورت می پذیرد.
بورس کالا
در این بازار کالاهایی که به دلایلی نظیر عدم تداوم عرضه، نیاز به بازدید حضوری کالا جهت احراز کمیت و یا کیفیت توسط متقاضی خرید، قابل اتکا نبودن نرخ کشف شده در بورس به واسطه سهم پایین معامله در بورس نسبت به کل بازار محصول و درخواست تسویه خارج از پایاپای معامله توسط عرضهکننده امکانپذیرش و معامله در بازار فیزیکی را ندارند قابل پذیرش و معامله میباشد و همانند بازار فیزیکی امکان معامله انواع قراردادها در دو رینگ داخلی و صادراتی بر روی سه دسته محصولات صنعتی و معدنی، فراوردههای نفتی و پتروشیمی و محصولات کشاورزی وجود دارد.
این بازار شامل معاملات قراردادهای آتی و اختیار معامله میباشد:
1. قانون بازار اوراقبهادار جمهوری اسلامی ایران: این قانون که در سال ۱۳۸۴ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیدهاست مبنای عمل در بازار سرمایه ایران میباشد که بورس کالای ایران نیز به عنوان بخشی از بازار سرمایه تابع آن میباشد.
2. ماده 17 قانون “توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی: خرید و فروش کالاهای پذیرفته شده در بورسهای کالایی که با رعایت مقررات حاکم بر آن بورسها مورد دادوستد قرار میگیرند توسط وزارتخانهها، سازمانها، نهادها و دستگاههای دولتی و عمومی و دستگاههای اجرایی نیاز به برگزاری مناقصه یا مزایده و تشریفات مربوط به آنها ندارد.
3. ماده 18 قانون “توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی: دولت مکلف است کالای پذیرفته شده در بورس را از نظام قیمتگذاری خارج نماید. تبصره – دارو از شمول این ماده مستثنی است.
4. ماده 6 قانون “توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی: معادل ده درصد (10%) از مالیات بردرآمد حاصل از فروش کالاهایی که در بورسهای کالایی پذیرفته شده و به فروش میرسد با تأیید سازمان بخشوده میشود.
5. ماده 33 قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی: از تاریخ تصویب این قانون، علاوه بر اجراء قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، در قالب بودجه های سنواتی و اعتبار مصوب، سیاست قیمت تضمینی نیز برقرار میشود. تولیدکنندگان محصولات کشاورزی میتوانند محصولات خود را در بازار بورس تخصصی کالای کشاورزی عرضه نمایند. در صورت کاهش قیمت بورس نسبت به قیمت تضمینی اعلام شده از سوی دولت، مابه التفاوت آن توسط دولت به تولیدکنندگان پرداخت می گردد. وزارت جهاد کشاورزی مکلف است هر ساله متناسب با شرایط تولید و بازار، محصولات تحت سیاست خرید و قیمت تضمینی را انتخاب و اعلام نماید. آییننامه اجرایی این ماده حداکثر شش ماه پس از تصویب این قانون به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی به تصویب هیأت وزیران میرسد.
6. تبصره 4 ماده 6 قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی: به منظور حمایت از بهرهبرداران و مصرفکنندگان و شفافیت قیمتها و ایجاد تعادل در بازار محصولات و تولیدات کشاورزی، خرید و فروش نهادهها و محصولات تولیدی، در صورتی که از اقلام قابل معامله در بورس کالا باشد، باید از طریق شرکت در بورس کالا انجام شود.
7. بند 2 تبصره 4 ماده 19 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور: در مورد معاملات بانکها و مؤسسات مالی و یا اعتباری مجاز، هر گاه مال مورد وثیقه به مبلغ پایه کارشناسی رسمی دادگستری مرضیالطرفین خریداری نداشته باشد، به تقاضای بستانکار و ضمن اخطار به تسهیلات گیرنده و راهن، مهلت دو ماهه داده میشود تا طلب بانک یا مؤسسه مالی و یا اعتباری را پرداخت کند و یا ملک مورد وثیقه را با پرداخت تمام یا بخشی از طلب بانک تا سقف مبلغ پایه مزایده فک رهن کند. چنانچه ظرف مدت مذکور طلب بستانکار پرداخت نشود، مال مورد مزایده به بالاترین مبلغ پیشنهادی مشروط بر اینکه کمتر از هفتاد درصد (۷۰%) مبلغ پایه مزایده نباشد، به فروش رسیده و طلب بستانکار وصول میشود. در صورتی که در مزایده اول، مال مورد مزایده به فروش نرسد، تکرار مزایده با قیمت کارشناسی جدید بلامانع است. هر گاه ارزش مال مورد وثیقه بیشتر از ارزش مورد مطالبه بانک باشد، تملک دارایی مورد وثیقه به اختیار بانک میباشد و الزامی در تملک ندارد. درصورت عدم وصول کامل طلب از این طریق، حق پیگیری وصول باقیمانده مطالبات از روشهای قانونی برای بستانکار محفوظ است. در اجرای این تبصره استفاده از سازوکارهای بورس کالا در اولویت قرار دارد.
8. بند الف ماده 32 قانون برنامه پنجساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران: به منظور کاهش التهابات بازار کالاهای اساسی کشاورزی و کاهش نوسان غیرعادی فصلی محصولات کشاورزی و بهمنظور کاهش بار مالی دولت برای تأمین نقدینگی در گردش و هزینه تبعی مورد استفاده در سیاستهای تنظیم بازار و تأمین ذخایر محصولات راهبردی (استراتژیک)، شرکت بازرگانی دولتی ایران یا هریک از شرکتهای دولتی مسئول تنظیم بازار هر محصول به تشخیص وزارت جهاد کشاورزی، حسب مورد، براساس برآوردهای ماهانه، فصلی و سالانه عرضه داخلی و تقاضای هر یک از محصولات، نسبت به اتخاذ موقعیت مناسب خرید یا فروش در قراردادهای سلف و ابزارهای مالی موضوع بند (24) ماده (1) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب 01/09/1384 بر روی هر یک از داراییهای مشمول صدر این بند در چارچوب مقررات بازار سرمایه اقدام مینمایند.
یکی از سیاستهای حمایتی دولت برای کشاورزان، جایگزینی سیاست خرید تضمینی با سیاست قیمت تضمینی است که در ماده 33 قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی به آن اشاره شدهاست. بر این اساس تولیدکنندگان محصولاتکشاورزی میتوانند محصولات خود را در بورس کالای ایران عرضه نمایند. در صورت کاهش قیمت بورس نسبت به قیمت تضمینی اعلامشده از سوی دولت، مابهالتفاوت آن توسط دولت به تولیدکنندگان پرداخت میگردد.
علیرغم تصویب قانون مذکور در سال 1388، اجرای آزمایشی این سیاست در سال 1394 در بورس کالای ایران بر روی دو محصول جو دامی استان کرمانشاه و ذرت دانهای استان خوزستان آغاز شد. در سال 1395 با توجه به نتایج حاصل از تجربه موفق اجرای آزمایشی سال 1394، جو دامی و ذرت دانهای کل کشور در قالب سیاست قیمت تضمینی در بورس کالای ایران معامله شد. در سال 1396 علاوه بر جو دامی و ذرت دانهای کل کشور، گندم استانهای اردبیل، مرکزی، خراسان جنوبی و زنجان نیز وارد طرح قیمت تضمینی شد.
جهت اجرای ماده 33 قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی، 73 انبار محصولات کشاورزی در سال 1395 در استانهای تهران، قزوین، کردستان، کرمانشاه، فارس و خوزستان برای معامله محصولات جو دامی و ذرت دانهای از طریق گواهی سپرده کالایی پذیرش کردهاست.
در تاریخ 1397/02/01 بورس کالا با انتشار اطلاعیهای با تغییر دادن مشخصات قرارداد آتی سکه طلا سقف موقعیتهای باز خریداران حقیقی را از 1,000 قرارداد به ازای هر مشتری به 400 قرارداد کاهش داد. همچنین سقف موقعیتهای باز خریداران حقوقی را با سقف مشتریان حقیقی برابر کرد. پیش از این مشتریان حقوقی میتوانستند نسبت به سرمایه ثبتی شرکت تا به اندازه 10% موقعیتهای باز موجود در هر سر رسید موقعیت باز خرید داشته باشند (17,000 موقعیت باز در روز اعلام این قانون جدید). در این اطلاعیه خریداران موظف شدند ظرف سه روز کاری تمامی موقعیتهای مازاد خود را ببندند در غیر اینصورت کارگزاران مکلف به بستن موقعیتهای تعهدی مازاد مشتریان خود در روز چهارم بودند. این در حالی بود که سقف مجاز موقعیتهای معاملاتی باز فروش چه برای مشتری حقیقی و چه برای مشتری حقوقی تغییری نکرد.[۴]
همچنین در تاریخ 1397/02/20 بورس کالا با انتشار اطلاعیه دیگری مجدداً سقف موقعیتهای باز خرید برای مشتریان حقیقی و حقوقی را کاهش داد. به این ترتیب هر مشتری که قبلاً میتوانست تا 400 قرارداد باز خرید داشته باشد پس از این قانون فقط میتوانست ۱۰۰ موقعیت باز خرید را نگه دارد. در این اطلاعیه خریداران موظف شدند ظرف یک روز کاری تمامی موقعیتهای مازاد خود را ببندند در غیر اینصورت کارگزاران مکلف به بستن موقعیتهای تعهدی مازاد مشتریان خود در روز دوم بودند. این در حالی بود که سقف مجاز موقعیتهای معاملاتی باز فروش چه برای مشتری حقیقی و چه برای مشتری حقوقی تغییری نکرد.[۵]
در حال حاضر سقف موقعیتهای تعهدی باز به شرح زیر میباشد:
این شرکت از نوع سهامی عام است و اداره آن بر عهده هیئت مدیرهای غیرموظف مرکب از هفت شخص است که مجمع عمومی عادی با توجه به اساسنامه، قانون تجارت و ضوابط سازمان بورس و اوراق بهادار برای مدت دو سال انتخاب میکند.
همه داد و ستدها در بورس کالا در قالب قراردادهای استاندارد انجام میگیرد. بهطور کلی، قراردادهای زیر برای داد و ستد هر کالا وجود دارد:
در انعقاد هر کدام از قراردادها موارد زیر باید تعیین شود:
اولین گام برای خرید و فروش کالا در بورس کالای ایران مراجعه مشتری به یکی از شرکتهای کارگزاری پذیرفته شده در بورس کالای ایران و ارائه درخواست پذیرش برای فروش کالا از طریق کارگزار به بورس و درخواست اخذ کد مشتری توسط کارگزار از بورس و یا اتاق پایاپای برای خرید کالا میباشد. پس از پذیرش کالای متقاضی فروش و اخذ کد برای متقاضی خرید، خریدار و فروشنده پس از تودیع تضامین لازم، سفارشها خرید و فروش خود از طریق کارگزار خود به بازار منتقل مینمایند. تا پایان سال 1395 تعداد 83 کارگزاری بهشرح جدول ذیل از سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز فعالیت در بورس کالای ایران را اخذ نمودهاند. این شرکتهای کارگزاری جمعاً دارای 683 مجوز فعالیت در بخشهای فلزات، فراوردههای نفتی و پتروشیمی، کشاورزی، سیمان، قرارداد آتی، سلف موازی استاندارد فلز، سلف موازی استاندارد پتروشیمی، سلف موازی استاندارد کشاورزی، سلف موازی استاندارد سیمان، معاملات برخط قرارداد آتی، گواهی سپرده کالایی فلزی، گواهی سپرده کالایی کشاورزی، گواهی سپرده کالایی فراوردههای نفتی و پتروشیمی، گواهی سپرده کالایی سیمان و مشاور پذیرش میباشند.
دانلود کتابچه راهنمای بورس کالای ایران
درباره بورس کالا، سایت رسمی بورس کالای ایران
http://www.ime.co.ir/files/ime-co-ir//NewsSystem/4-21-2018/156264/1ordibehesht.pdf
http://www.ime.co.ir/files/ime-co-ir/Pdf/elanat/future/30-02998.pdf
دانلود کتابچه راهنمای بورس کالای ایران
Iran Mercantile Exchange (IME) is a commodities exchange located in Tehran, Iran.
Established on 20 September 2007 from the merger of the Tehran Metal Exchange and the Iran Agricultural Exchange, IME trades in agricultural, metal and mineral, oil and petrochemical products in the spot market and gold coin in the futures market. The Exchange handles over 26 million tonnes of commodities on an annual basis worth in excess of US$14 billion. IME caters to both the domestic and regional markets, bringing together a host of trade participants and market makers from the capital market community, trade and industrial sectors, hedgers, retail and institutional investors.
The Exchange uses advanced technology in providing trading infrastructure as well as facilitating other services. IME has global ambitions and currently provides price referencing for the regional market in main commodities and intermediaries.
[3]
In order to organize and promote commodity trade and optimal allocation of resources and capital, the Iran Mercantile Exchange offers a variety of services to the economic sector of the country. The most important functions and services of IME are as follows:
– Creating and developing the market, discovering fair prices and creating price reference
بورس کالا
– Price fluctuations risk management: the ability to hedge and improve production planning for producers
– Improving the investment environment
– Facilitating physical exchanges through increasing quality standards and guaranteeing contractual obligations
– Strengthening the infrastructure for maintaining and storing goods and commodities
– Facilitating financing
– Establishing the possibility of regulating the market and regulating strategic stocks of goods for public institutions
Risk management: Competent risk management ensures market integrity and continuity. IME views risk from two standpoints; firstly, the risk management of exchange-traded contracts is administered by the clearing houses in the spot and derivatives markets using instruments including collaterals and margins. Secondly, the Exchange provides tools to manage the risk of price volatility as well as changes in production. The IME is active in the area of risk hedging tools, presenting a range of standardized derivatives contracts.
Futures contracts, options contracts, SALAM contracts, and standard parallel SALAM contracts are the hedging instruments on the IME. Among these instruments, futures and options contracts are designed primarily for risk coverage and therefore, as compared to other tools, have the highest efficiency in this regard. In SALAM contracts, in addition to providing financing for a product vendor, because the merchandise is pre-sold at a specified rate, then the producer will in fact safeguard itself against price fluctuations.
Price discovery: In all IME’s markets, competition determines the price of goods or commodity-based securities. This price is discovered by fair competition between supply and demand and based on real market transactions. Therefore, the IME can be considered as a price reference for commodities. This price discovery will provide opportunities for economic operators to plan and analyze, especially when prices are set for the future. When commodity prices are transparent in the economy, the flow of commodities will be less problematic, and trade, as the most important communication link between production and consumption, will be booming. In addition, futures and options contracts will determine the general orientation of prices for economic agents in the future and will provide them opportunity for long-term planning.
Commodities and commodity-based securities are traded on the IME in the spot market, derivatives markets and financial markets.
On the trade platform transactions are performed as auctions and prices are discovered based on the supply and demand orders of participants. The international side of IME transactions is performed in the Persian Gulf for export-transactions.
1) Physical Market: Commodities are traded on the main market of IME in the form of cash, credit and SALAM contracts. Types of products are traded in the agricultural sector, metal and mineral sector, and oil and petrochemicals products. Products that have the proper standard and the condition of continued supply are traded on the main market, otherwise they will be offered in the side market. Also, in order to meet customers’ needs, IME has also recently launched Premium discovery contracts.
Transactions are conducted in the form of auction, and the price and timing priority determines the winners of the auction. Commodities in this market are priced and traded through a one-way auction consisting of four stages, namely, green periods (pre-opening), yellow period (auction), red period (competition), and a blue period (supervision) as a transparent discovery of rates and trades.
Side market: IME’s side market is launched in order to create a more convenient and diverse trading environment. Commodities that are traded on this market, due to the lack of availability of the continuity of supply or standardization, cannot be listed and traded on the main spot market. The side market accepts goods in the shortest possible time, and the trading approach in this market is like the main physical market.
Export Pit: The export pit of the IME was launched in 2007. Commodities that are offered on the export ring are solely for the purpose of exporting to the outside the borders of Iran and it is not possible to use and transfer it within the country. The transactions in the export ring are similar to the domestic ring and the export trading floor is located in Kish Island.
2) Derivatives market: Comprises futures and options trading. A futures contract is a contract between two parties where both parties agree to buy and sell a particular asset of specific quantity and at a predetermined price, at a specified date in future. An option is a contract which gives the buyer (the owner or holder of the option) the right, but not the obligation, to buy or sell an underlying asset or instrument at a specified strike price on a specified date, depending on the form of the options. IME has launched futures and option contracts on gold coins and saffron and is now developing new standalone and combination products for currency, agriculture and other commodities.
Financial market: The financial market is based on financial instruments such as standard parallel SALAM, CDs and ETCs. The purpose of these tools in this market is to finance producers. Through various instruments, it has been tried to encourage other investors, in addition to the commodity sector activists, to participate in funding the producers. Reducing transaction costs, reducing storage costs, reducing financial costs and attracting non-expert investors are among the most important benefits of this market for commodity actors.
IME facilitates the trading of commodities and products through its markets.
IME’s Listed Commodities on Different Trading Floors
1- Physical Market
The Exchange has developed a solid infrastructure for transactions using various methods of sales including: Cash, Credit and SALAM contracts. IME employs Certificates of Deposit (CDs) as instruments facilitating the physical delivery of commodities.
• Cash trades: After matching the trade the buyer pays the full amount of the contract value. The clearing house issues the warehouse warrant (receipt) and the customer takes the delivery of the commodity within 72 hours as standard. This can be extended to a maximum of 10 days as per the offering notice on the delivery information.
• Credit trades: Credit contract is a kind of transaction whereby the goods are delivered to the buyer within a maximum of three days after the conclusion of the contract, and the price is paid to the seller at the expiry date. This kind of contract is a kind of financing tool for buyers, and buyers with insufficient liquidity can purchase their goods with a fairly reasonable financial cost. In credit contracts, the financial documents, accepted by the seller, for settlement must be included in the notice of offering. The buyer’s broker is required to provide the seller’s broker the documents referred to in the notice of offering until the settlement deadline and to submit the seller’s confirm and its broker’s acceptance of the transaction settlement obligations in accordance with the notification form to the clearing house.
• SALAM trades: The Exchange has provided the opportunity for suppliers and producers to sell their commodity in the spot market in the form of cash forward delivery contracts. Sellers are paid the full transaction value by the clearing house at a discounted rate and are supposed to deliver the commodity to the buyer at contract maturity. This way the listed producers can raise the required capital for production. The exchange has facilitated the raising of US$8 billion for the listed industries on the physical market since 2008. In this type of trading, the buyer pays in advance the contract’s effective value after matching the trade. The buyer is issued a warrant by the clearing house and receives the commodity within the period specified in the offering notice. The seller receives the contract value within a standard 72 hours or within the time specified in the offering notice up to a maximum of 10 days. The offering details and delivery date are announced to the brokers by the trading floor supervisor before the trade.
• Premium discovery trades: Premium discovery contract is a kind of contract, whereby a certain amount of difference compared to the base price agreed by the parties to the transaction. The parties undertake that, at a specified time in the future, the goods will be trade based on the final price, which is the base price plus the agreed difference. Accordingly, at the beginning of the agreement, the parties must transfer part of the value of the transaction to the clearing house’s account as a withholding. Premium discovery contracts are transactions in which a base price (for example, the price of a product on one of the world markets) is announced for the price quote at the maturity date on the notice of offering, and buyers only compete on the price discount or premium. Therefore, the price at the maturity of the contract for the settlement of the transaction is equal to the last base price plus a premium or minus a discount at the time of the conclusion of the contract.
2- Derivatives Market
• Futures Trading: In futures trading clients place their orders through one of the brokers licensed for futures trading. The initial margins are paid by the clients to their own specific account but the clearing house is the sole authority for transferring the margins between client accounts.
Bids and offers are placed electronically with clients able to adjust bids through their broker based on market movements. By matching the prices of bids against asks, open positions or open interests are formed which can remain open only up to the end of the trading session.
At the end of the trading hour a daily settlement price is calculated and announced by the clearing house for the settlement of the contracts. The clearing house issues margin calls for the lower-than-the-maintenance-amount client accounts to bring the amounts of their accounts to the initial margin level. At the maturity date clients scheduled for physical delivery of underlying assets may perform their delivery subject to contract.
To become a customer of the futures market, one should:
– Open an account with IME clearing house via a broker
– Have an initial margin payment
– Place orders
– Match orders based on the price and order in the trading system (CDN)
– Deliver the underlying asset
بورس کالا
• Options Trading: An options contract is an agreement between two parties to facilitate a potential transaction on the underlying security at a preset price, referred to as the strike price, prior to the expiration date. The two types of contracts are put and call options. Call options can be purchased as a leveraged bet on the appreciation of a stock or commodity, while put options are purchased to profit from price declines. The buyer of a call option has the right but not the obligation to buy the stock or commodity covered in the contract at the strike price. Put buyers have the right but not the obligation to sell stock or commodity at the strike price in the contract. Option sellers, on the other hand, are obligated to transact their side of the trade if a buyer decides to execute a call option to buy the underlying security or execute a put option to sell. Currently, these contracts are traded only on gold coins and the process of participating in these transactions is similar to futures contracts.
3- Financial Market
• Standard Parallel SALAM (SPS) is another innovative solution launched for the first time by the exchange. The instrument comprises an initial offering and a daily secondary market within the contract period. The seller issues units of investment using volumes of an underlying asset. These units are able to make capital gains or accumulate interest for the owner; such that the underlying assets allocated only need to be delivered at a specified maturity date. An investment bank pays the producer in advance with the expectation it will be delivered by a set maturity date.
Investors who would like to close out their investment can sell these units at a higher price and earn the interest for their investment. Investors that choose to keep the units up to maturity date would receive the physical delivery of the commodity/underlying asset from the issuer. IME has raised working capital for industries based on this solution worth US$2 billion annually.
• Certificates of Deposit (CDs) are financial contracts based on commodities stored in the Exchange’s licensed warehouses. The initial trade of the commodity is implemented through IME’s platforms and the receipt is issued to the buyer. IME provides the opportunity for secondary trading of warehouse receipts through Tehran Securities Exchange Technology Management Company (TSETMC). These receipts could be accepted by banks as collateral for financing and obtaining loans.
• Exchange-Traded Commodity Funds (ETCs)
ETC is a financial instrument that allows you to follow the return on the price changes of one or more specified commodities and their units are tradable on the exchange. The main task of these funds is investment in commodities based securities that are considered as the fund’s base assets. Therefore, the performance of the fund depends on the performance of its base assets.
ETCs are one of the new financial instruments that not only provide financing to producers, but also offer attractive financing opportunities for investors. These funds allow investors to buy securities in their portfolios rather than buying and storing the goods in question and bearing the costs of transportation, storage, and possible damages. By purchasing these securities, the investor, while possessing the goods in question, is not responsible for the maintenance of that commodity. In other words, these funds allocate a significant part of their funds to investing in a specific commodity, and those interested in investing in that particular commodity are purchasing units of these funds.
A. Offer Announcement Procedure
To offer commodities on IME, the supplier’s broker should fill in the order placement form and deliver it to the exchange along with the following documents by 12 a.m. at the latest on the working day before the offering day:
1. Product specifications
2. Quantity of product
3. Maximum increase in offering by supplier
4. Type of trade (cash, SALAM or credit)
5. Base price
6. Offering date
7. Name of supplier and producer
8. Settlement information
9. Timing and place of delivery
10. Packaging
11. Other information
Offerings for commodities in the spot market are announced 24 hours before the trading takes place; this happens through the Exchange’s website allowing clients to place orders with their brokers and ensure trades will be matched and cleared. Clients in the derivatives market perform trades in line with specifications covering futures contract, order type, validity and price.
B. Preliminary Stages before Trading Floor
The buyers shall choose from the active brokers approved by IME to place their order. They will go through the following stages for their first purchase via IME:
1. Choosing a broker
2. Receiving trading identification code for the exchange (for the first purchase)
3. Receiving a bank account (for the first purchase)
4. Placing the order through the broker
C. The Clearing House
The Central Securities Depository of Iran (CSDI) acts as the clearing house for IME. CSDI acts as a central counterparty to every trade on the Exchange, and ensures; collateral management, settlements of trades, and fulfilment of the contractual commitments for all parties.
Clearing Process: In accordance with the instructions, regardless of type of contracts (cash,
SALAM or credit) the clearing process is possible in one of two forms i.e. cash or credit settlement.
In cash settlements, the buyer is required to deposit the amount stated on the contract to the settlement account, within the deadline (maximum of three working days).
In the credit settlement method, the credit settlement document and other documents on official company format are rendered by the buyer to the clearing house, after getting confirmation of the seller, the buyer and buyer’s broker.
The Settlement Deadline: The settlement deadline is three working days after completion of trading. The timing of settlement would be determined based on the IME’s Board of Directors resolution. Accordingly, the last time to deposit the amount stated on the contract is 1 p.m. of the third day. The receipt of deposit and all contract documents should be submitted to the clearing house by brokers before 3 p.m. of each day through the system (TTS).
Operating Account is a banking account for the settlement based on the Clearing House instructions.
Branding and Warehouses
IME seeks to contribute to the branding and benchmarking of Iranian commodities at an international level. It uses Custodian Depository Receipt (CDR) instruments and export warehouses to establish direct and long-term relations between Iranian manufacturers/producers and international buyers. This initiative will cover bitumen and petrochemicals for which Iran has a huge market share.
The warehousing standards will comply with global stipulations, providing quality and full conformity with analytical specifications. The IME’s assurance is set to best practices applicable to IME’s renowned quality control currently implemented for warehousing companies, with severe penalties for any deviation.
In 2016, IME introduced gold futures and options (as hedging tools).[4]
The Securities and Exchange Organization (SEO) is the sole regulatory entity for the regulation and development of the capital market in Iran.[5] In 2013 Iran Mercantile Exchange joined the Federation of Euro-Asian Stock Exchanges (FEAS) as a full member. It is also a member of Association of Futures Markets (AFM).
Trading in IME is based on open outcry auction using electronic trading platform, an interaction of bids and offers made by the buying and selling brokers. Orders, already placed by the clients, are entered in the system by the brokers sitting behind their stations in the trading floor. The system processes the orders and executes the transaction upon matching of the bid and offer prices.
1 Due to the reclassification of “cement” under “manufacturing and mining products”, figures for 2010/11 have been revised. Previously, “cement” was classified under “oil and petrochemical products”.
خرید از بورس کالا در قالب چندین قرارداد مختلف امکانپذیر بوده که هر کدام از آنها شرایط خاصی را برای فروشنده و خریدار ایجاد میکند. امروزه بسیاری به دنبال فعالیت در این بازار هستند، اما آنها ابتدا باید بدانند که اساسا بورس کالا چیست و به چه نحوی فعالیت میکند.
بازار سرمایه کشور ما از چهار بازار بورس، فرابورس، بورس کالا و انرژی تشکیل شده که مردم آشنایی و شناخت بیشتری از بورس و فرابورس نسبت به دو بازار دیگر دارند. اما برای بسیاری سوال است که بورس کالا چیست و سازوکارهای خرید از بورس کالا چگونه است؟
در این مقاله میخواهیم با بورس کالا آشنا شویم و در واقع ببینیم بورس کالا چیست و سرمایهگذاری در بورس کالا به چه صورت است. پس با ما همراه باشید.
همانطور که از نام آن مشخص است، بورس کالا بازاری است که در آن کالا آن هم به صورت خام و فرآوری نشده معامله میشود؛ کالاهایی مثل فولاد، مس، گندم، برنج و قیر.
به دلیل اینکه بازار کالاهای پایه کشورمان از جمله بخشهای صنعتی، پتروشیمی و کشاورزی با ناکارآمدی و محدودیتهای زیادی روبرو بودند، دولت تصمیم به اصلاح ساختار آن گرفت و با تصویب قانونهای مناسب اقدام به تشکیل و گسترش بورسهای کالایی کشور کرد.
بورس کالا
موارد زیر به ما میگوید که دلایل مهم به وجود آمدن بورس کالا چیست:
1: نوسانات کاذب قیمت محصولات
2: عدم امکان مدیریت ریسک از نوسان قیمتها در آینده
4: فقدان یک نظام قیمتگذاری شفاف بر پایه عرضه و تقاضا
5: نبود یک سیستم نظارتی بر اجرای تعهدات خریدار و فروشنده
6: عدم هماهنگی بین بخشهای تولیدی و بازرگانی بهویژه در بخش واردات، صادرات و بازار مصرف
در واقع از مهمترین دلایل راهاندازی بورسهای کالایی، نارساییهای بازارهای سنتی در شکل نوسانات کاذب و عدم شفافیت در کشف قیمت و فقدان تضمینهای لازم برای معاملهگران در کشورهای جهان بوده است.
اولین بورس کالا کشور که شروع به فعالیت کرد بورس فلزات تهران بود که در سال 1382 ایجاد شد، بورس کالا کشاورزی هم بعد از آن و در سال 1383 شروع به فعالیت کرد.
درنهایت شرکت بورس کالا ایران (Iran Mercantile Exchange) در سال 1385 زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار تشکیل شد.
در بورس و فرابورس، شرکتها سهام خودشان را به بازار عرضه میکردند و افراد متقاضی با توجه به تحلیلها و بررسیهاشون شروع به خرید و فروش این سهمها که به صورت اوراق بهادار بود میکردند.
اما در بورس کالا خبری از اوراق بهادار نیست و معاملات بر مبنای خرید و فروش کالای فیزیکی است.
تولیدکنندگان و بازرگانان میتوانند مواد اولیه مورد نیاز برای تولید یا صادرات و واردات را از بورس کالا تامین کنند و همچنین خود را در برابر نوسانات قیمت ایمن کنند.
برای این گروه از افراد بورس کالا مکان قابل اعتمادی برای خرید مواد اولیه با قیمتهای مناسب است.
تا اینجا بررسی کردیم که اساسا منظور از بورس کالا چیست و چه کارکردی در اقتصاد کشور دارد. اما بسیاری از افراد عادی جامعه به دنبال سرمایهگذاری در بورس کالا هستند. اما چندان با سازوکارهای خرید از بورس کالا آشنایی ندارند.
تولیدکنندگان و مصرفکنندگان عمده در کنار نوسانگیران دو گروهی هستند که به دنبال سرمایهگذاری در بورس کالا هستند.
حالا که با بورس کالا آشنا شدید به سراغ شرایط سرمایهگذاری در بورس کالا میرویم.
در بورس کالا تعداد زیادی فروشنده اقدام به عرضه کالای خود میکنند؛ آن کالا توسط کارشناسان بورس کالا قیمتگذاری میشود تا در اختیار متقاضیان خرید قرار بگیرد.
افراد برای ورود به این بازار و سرمایهگذاری در بورس کالا در مرحله اول باید به یک کارگزاری مراجعه کنید و با طی مراحل ثبت نام یک کد معاملاتی بورس کالا دریافت کنید که با کد بورسی که با آن اوراق بهادار خرید و فروش میکنید متفاوت است.
همه داد و ستدها در بورس کالا بر اساس قراردادهای استانداردی که طبق قوانین تعریف شده انجام میگیرد.
جهت سرمایهگذاری در بورس کالا، برای معامله هر کالایی که مورد پذیرش قرار گرفته، قراردادهای نقدی، سلف، نسیه، آتی، اختیار معامله، صلح و معاوضه تعریف شده که در ادامه به هرکدام میپردازیم.
فعالان یا افرادی که اقدام به خرید از بورس کالا میکنند را میتوانیم در دو دسته تعریف کنیم.
افرادی در دسته اول قرار میگیرند که تولیدکننده یا مصرفکننده عمده هستند و برای اینکه از نوسانات قیمت در امان باشند مواد اولیه موردنظرشان را در این بازار تهیه میکنند.
اما دسته دوم با هدفی متفاوتتر اقدام به سرمایهگذاری در بورس کالا میکنند و آن استقبال از نوسان قیمت است، این دسته از افراد با استفاده از نوسان قیمت سعی میکنند که سودشان حداکثر کنند.
مشاوره تلفنی یا حضوری
همین الان مشاوره بگیر !
احتمال میدهیم بخش آموزش خرید از بورس کالا برای شما اهمیت بیشتری داشته باشد و کنجکاوید که بدانید نحوه خرید از بورس کالا به چه صورت است؟
خوب است بدانید که معاملات کالای فیزیکی در بورس کالای ایران به روش مزایده انجام میشود. مزایده یا حراج به نوعی از معامله گفته میشود که در ابتدا فروشنده حداقل قیمتی را که حاضر است کالای خود را بفروشد اعلام میکند.
سپس خریداران قیمت نهایی را جهت خرید آن کالا پیشنهاد میکنند. در نهایت کالا به خریداری فروخته میشود که بالاترین قیمت را پیشنهادداده است.
شرایط سرمایهگذاری در بورس کالا و خرید یا فروش کالا در این بازار شامل چند مرحله است. همانطور که قبلا هم گفتیم، شما در ابتدا باید به یک کارگزاری بورس مراجعه و کد معاملاتی بورس کالا را دریافت کنید.
برای انجام معامله، فرم ثبت سفارش را نزد کارگزاری تکمیل میکنید و قیمت پیشنهادی خود را نیز اعلام کنید. سپس شما باید حداقل سپرده مورد نیاز برای معامله را به حساب کارگزار نزد اتاق پایاپای واریز کنید.
پس از طی مراحل بالا، سفارش مشتریان توسط کارگزار به تالار معاملات انتقال داده میشود تا برای انجام معامله در تالار در حراج حضوری آن کالا (و ثبت معامله در سیستم توسط ناظر معاملات) شرکت داده شوند.
اگر فرد در حراج برنده شد و معامله صورت گرفت او باید باقیمانده وجه معامله را پس از کسر سپرده اولیه به حساب کارگزار نزد اتاق پایاپای واریز کند.
آخرین مرحله خرید از بورس کالا تسویه اسنادی معاملات در اتاق پایاپای و صدور اسناد معاملاتی و در نهایت تسویه مالی معاملات در اتاق پایاپای و نقل و انتقال وجوه پس از کسر هزینهها به حساب معاملهگران از طریق حساب بانکی است.
خرید از بورس کالا در قالب قراردادهای مختلف بین فروشنده و خریدار کالا صورت میگیرد.
همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم معاملات و سرمایهگذاری در بورس کالا در بستری از قراردادها انجام میشود که به توافق طرفین معامله میرسد. به طور کلی، انواع قراردادهای داد و ستدی که در بورس کالا استفاده میشود عبارتند از:
بورس کالا
1: قرارداد نقدی در بورس کالا
به قرارداد نقدی، قرارداد تحویل فوری هم گفته میشود. وقتی طرفین معامله تصمیم به اجرای قرارداد نقدی میکنند.
به این صورت است که خریدار کل قرارداد را به علاوه کارمزد کارگزار به صورت نقد پرداخت میکند و فروشنده نیز در مقابل موظف است کالا را به خریدار تحویل دهد.
طبق این نوع خرید از بورس کالا، هم وجه و هم کالای مورد معامله باید در سه روز مبادله شوند. قراردادهای معاوضه نفتی در این سته قرار میگیرند.
2: قرارداد سلف در بورس کالا
در این روش از سرمایهگذاری در بورس کالا برخلاف قرارداد نقدی؛ وضعیت تحویل کالا متفاوت است.
قرارداد سلف به این شکل است که در زمان معامله، خریدار باید کل مبلغ مورد معامله را پرداخت کند اما در مقابل فروشنده کالا را در آینده و تاریخی که در قرارداد ذکر میشود به خریدار تحویل خواهد داد.
3: قرارداد نسیه در بورس کالا
از نام قرارداد مشخص است که پرداخت مبلغ از سوی خریدار به طور کامل انجام نمیشود و معامله به شکل نسیه خواهد بود.
طبق این قرارداد پرداخت به صورت نقد و نسیه مورد توافق قرار میگیرد، ولی تحول کالا باید حداکثر تا سه روز کاری پس از انجام معامله انجام شود.
اگر دقت کنید متوجه میشوید که این قرارداد برعکس قرارداد سلف است و تحویل کالا به آینده موکول نمیشود.
مبلغی از قرارداد که به صورت نسیه است طبق سررسیدهای تعیین شده در قرارداد باید به فروشنده کالا پرداخت شود.
4: قرارداد آتی در بورس کالا
در قرارداد آتی، فروشنده و خریدار کالا متعهد میشوند که کالای مورد نظر را در زمان آینده با قیمت مشخصی که در زمان معامله مورد توافق طرفین قرار گرفته است داد و ستد کنند.
طبق قرارداد در زمان مورد توافق، خریدار باید مبلغی که مشخص شده را به فروشنده پرداخت کند و در مقابل نیز فروشنده باید کالا را به خریدار تحویل دهد.
5: قرارداد اختیار معامله در بورس کالا
قرارداد اختیار معامله یک نوع خرید از بورس کالا است که در آن یک طرف، اختیار (حق) خرید و یا فروش کالایی را از طرف دیگر خریداری میکند.
قرارداد اختیار معامله به دو نوع کلی اختیار خرید و اختیار فروش تقسیم میشود. در هر کدام از این دو نوع قرارداد، دو طرف خریدار و فروشنده با یکدیگر وارد معامله میشوند.
در قرارداد اختیار خرید، به خریدار اختیار داده میشود که یک دارایی معین را در قیمت تعیین شده تا زمان مشخصی خریدار کند و اجباری در این کار وجود ندارد.
از سوی دیگر در مقابل اختیاری که به خریدار داده شده، فروشنده این قرارداد اجبار دارد تا قبل از اتمام مهلتی که به توافق طرفین رسیده، هر زمان که خریدار تمایل به اجرای قرارداد داشته باشد، دارایی معین یا همان کالا را در قیمت مشخص با خریدار معامله کند.
به همین ترتیب در قرارداد اختیار فروش، به فروشنده این اختیار داده میشود که یک دارایی معین را در یک قیمت تعیین شده تا زمان مشخصی بفروش برساند.
از سوی دیگر خریدار این قرارداد اجبار دارد تا قبل از اتمام مهلت، هر زمان که فروشنده تمایل به اجرای قرارداد داشته باشد دارایی معین را در قیمت مشخص با فروشنده معامله کند. در قرارداد اختیار فروش، فروشنده ملزم به فروش کالا نیست.
6: قراردادهای صلح در بورس کالا
در این قرارداد، خریدار و فروشنده بر امری توافق میکنند که عنوان آن قراردادهای معروف مثل خرید، رهن، اجاره و… نباشد.
به بیان دیگر قرارداد صلح اکثرا برای رفع اختلافاتی که در حال حاضر وجود دارد یا برای جلوگیری از اختلافات احتمالی آینده تشکیل میشود یا به جای یکی از قراردادهای معاملاتی به کار میرود.
7: قراردادهای معاوضه در بورس کالا
در قرارداد معاوضه، یک دارایی یا تعهد در مقابل یک دارایی یا تعهد دیگر، به منظور تمدید یا کاهش سررسید معامله میشود.
در بورسهای دنیا، داد و ستدها به صورت قرارداد آتی و قرارداد اختیار معامله است. در نتیجه، کالا به طور فیزیکی معامله نمیشود و تنها ۳ درصد از معاملات به تحویل فیزیکی کالا میانجامد.
شاید برای شما هم محل سوال باشد که مزایای بورس کالا چیست و خریدار و فروشنده چه نفعی از سرمایهگذاری در بورس کالا میبرند.
ورود به بازار سرمایه مزیتهای زیادی هم برای شرکتهای عرضه کننده و هم برای متقاضیان فعال در این بازار دارد.
بورس کالا نیز همانند دیگر بازارهای سرمایه دارای مزیتهایی بوده که افراد را به مشارکت هرچه بیشتر در این بازار تشویق میکند.
مهمترین مزایای مشارکت در بورس کالا عبارتند از:
ما در این مقاله ابتدا به این سوال پاسخ دادیم که اساسا بورس کالا چیست و به چه نحوی فعالیت میکند. سپس به روشهای سرمایهگذاری در بورس کالا پرداختیم.
همچنین در بخشی از مقاله آموزش خرید از بورس کالا را برای شما توضیح دادیم. اگر شما هم به دنبال حضور در این بازار هستید، پیشنهاد میکنیم با افراد متخصص در این خصوص مشورت کنید.
مشاوره تلفنی یا حضوری
همین الان مشاوره بگیر !
مهدی کنعانی به عنوان مشاور تامین مالی و سرمایه گذاری در حوزه های مختلف جذب سرمایه، سرمایه گذاری خطرپذیر، سرمایه گذاری جمعی و سرمایه گذاری شخصی دارای مهارت و تخصص است.
تامین مالی، سرمایه گذاری، بورس و بازار سرمایه و چگونگی همکاری با سرمایه گذار مهم ترین زمینه هایی هستند که احسان رضاپور نیک رو به عنوان مشاور تامین مالی و سرمایه گذاری می تواند در کنار شما باشد.
میلاد مرادی، مشاور رسانهای، متخصص در حوزههای بازاریابی محتوایی، تولید محتوا متنی و مشاور خرید و فروش سهام عدالت
انواع سرمایهگذاری و روشهای سرمایهگذاری به حدی متنوع بوده که حتی با کمترین سرمایه نیز میتوان به کسب سودی منطقی در بلندمدت یا کوتاهمدت امیدوار بود.
صندوقهای سرمایهگذاری بورسی انواع مختلفی دارند که مزایا، معایب و میزان ریسک آنها با یکدیگر تفاوت دارد.
با مشاوره تلفنی سهام عدالت، در سریعترین زمان به پاسخ سوالات خود در زمینه واگذاری و فروش این سهام برسید.
برای افرادی که به تازگی به بازار سرمایه ورود پیدا کردهاند، صندوقهای سرمایهگذاری یکی از بهترین گزینهها برای فعالیت در بورس است.
این روزها بسیاری از شهروندان عادی جامعه از یکدیگر سوال میپرسند که آیا سرمایهگذاری در بورس خوب است؟ اینگونه سوالات نشان میدهند که معمولا فرد سوالکننده اساسا شناخت درستی از بازار سرمایه ندارند.
نوسانات پایین، رشد آهسته و پیوسته، نقدشوندگی بالا و تنوع در سرمایهگذاری از جمله مواردی هستند که جذابیت سرمایهگذاری در طلا را دوچندان میکنند.
سرمایهگذاری در مسکن، طلا، بورس، سکه یا ارز هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارد که سرمایهگذاران با توجه به فاکتورهای متعدد باید یکی را انتخاب کنند.
قبل از خرید خانه بهتر است با مزایا و معایب سرمایهگذاری در مسکن آشنا شوید. ممکن است روش بهتر دیگری برای سرمایهگذاری پیدا کنید.
موفقیت سرمایهگذاری در زمان رکود یا تورم؛ تا حد زیادی بستگی به تشخیص درست زمان ورود یا خروج از بازار و همچین میزان نقدینگی شما خواهد داشت.
برخی از ترفندهای خرید و فروش سهام وجود دارند که حتی سهامداران تازهکار نیز با در نظر گرفتن آنها میتوانند حاشیه سود خود را تا حدی زیادی تضمین کنند.
سوال خودتون رو به با جزئیات کامل مطرح کنید تا مشاوران برتر الوبیزنس به اونها جواب
بدهند
سلام. خسته نباشید من علاقه مندم در بورس کالا فعالیت کنم. توضیحات شما را خواندم. اما نمیدانم چگونه باید از نمودارها استفاده کنم. جگونه ثبت سفارش کنم. تابلو معاملات را دیدم و بررسی کردم ولی خیلی متوجه نشدم. ضمنا نمیدانم چگونه از و چطور از نمودار قیمت استفاده کنم. لطفا راهنمائی فر مائید. سال خوبی داشته باشید
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران امروز ۳۱ خردادماه میزبان داد و ستد ۲۵۹ هزار و ۹۱۰ تن سیمان و ۱۲۰ هزار و ۱۰ تن ورق گرم HR بود.
دومین نمایندگی کارگزاری دلیران پارس در شهر تبریز با توجه به ظرفیت های ویژه اقتصادی استان آذربایجان شرقی و اقبال مردم این استان به بازار سرمایه، با تاکید بر معاملات بورس کالا آغاز به کار کرد.
کارشناس اقتصاد مسکن معتقد است عرضه مسکن در بورس کالا به شکل اوراق که به پیش فروش متری مسکن معروف شده، میتواند طرحی حمایتی از افرادی باشد که توان اقتصادی برای خرید مسکن را ندارند.
معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران گفت: بورس کالا، بستر معاملاتی مناسبی برای فروش املاک و مستغلات در بازاری شفاف مبتنی بر عرضه و تقاضا را فراهم کرده است.
اگرچه در فروردین ماه سیمان فله ۴۰ درصد گران شده بود، شرکت های سیمانی دوباره مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصدی در نرخ فروش محصولات یا ارائه خدمات را دریافت کرده اند.
بورس کالا
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: شرکتهای بورسی که محصولاتشان را در بورس کالای ایران عرضه میکنند، در رشد بازدهی شرکتها و به دنبال آن بهبود شرایط سهام شرکتها اثر مثبتی خواهد داشت.
امروز و در جریان معاملات مناقصه در بورس کالای ایران، ۳ هزار کنتور برق مورد تقاضای یک شرکت توزیع برق استانی روی تابلوی معاملات رفت که از سوی یک شرکت تولیدکننده کنتور مورد پذیرش قرار گرفت.
بورس کالای ایران چهارشنبه گذشته برای نخستین بار پذیرش تایر خودرو را تجربه کرد تا تولیدکنندگان این محصول نیز قادر باشند از سازوکار بورس کالا در معاملات خود بهره مند شوند.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران، امروز ۱۱ خرداد ماه، میزبان داد و ستد ۶۲ هزار و ۱۰ تن شمش بلوم، ۶ هزار و ۲۵۰ تن ورق فولادی و ۱۶ هزار تن تختال بود.
مدیریت پذیرش و بازاریابی شرکت بورس کالای ایران با صدور اطلاعیهای از پذیرش کالای ضایعات گندله شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در بازار فرعی این بورس خبر داد.
مدیریت پذیرش و بازاریابی شرکت بورس کالای ایران با صدور اطلاعیههای جداگانه از پذیرش محصول سیمان ۴ شرکت در بازار اصلی این بورس خبر داد.
سرپرست سابق وزارت صمت گفت: عرضه محصولات معدنی در بورس کالا می تواند به مشکل قدیمی ارزش گذاری محصولات در زنجیره فولاد پایان دهد.
تبریز- رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز گفت: روی آوردن سرمایه گذاران ایرانی به کشورهای همسایه همچون ترکیه، خطری بزرگ برای فضای کسب و کار کشور محسوب می شود.
رئیس اداره نظارت بر بازار بورسهای کالایی سازمان بورس، آخرین اقدامات برای خروج سیمان از نظام قیمت گذاری و الزام شرکتهای سیمانی به پذیرش و عرضه در بورس کالا را تشریح کرد.
کارشناس بازار سرمایه عرضه سنگ آهن، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی در بورس کالا را اقدامی ملی و مثبت برای تولید و صنعت کشور توصیف کرد.
عضو کمیسیون عمران مجلس میگوید: عرضه مسکن نهادهای دولتی و عمومی و اشخاص حقیقی در بورس کالا، اصل شفافیت و رقابت را در حوزه مسکن برقرار میکند.
کمیته تخصصی پتروشیمی ستاد تنظیم بازار اعلام کرد که براساس شیوهنامه فعالیت عاملان توزیع محصولات پتروشیمی، شرکت بازرگانی پتروشیمی حائز شرایط عاملیت توزیع محصولات پتروشیمی شد.
تالار صادراتی بورس کالای ایران فردا ۲۵ فروردین ماه برای نخستین بار میزبان عرضه شمش آلومینیوم است.
دوبی راهکاری تازه برای تجارت چند نوع نفت خام آسیای غربی که بر مبنای نفت خام عمان قیمتگذاری میشوند، راهاندازی کرد.
مدیر عملیات عرضه بورس کالا گفت: اطلاعات محصولات پایین دستی فولاد تا پایان امسال به زنجیره عرضه محصولات فولادی بورس کالا اضافه خواهد شد.
نایب رئیس انجمن صنایع نساجی ایران گفت: اگر شرکت پتروشیمی شهید تندگویان، کف عرضه مواد اولیه صنایع نساجی را رعایت کند، مشکل کمبود مواد اولیه تولید کنندگان این صنعت، حل میشود.
بیتوجهی به پتانسیل صادراتی قیر و کارکرد شفاف بورس کالا برای کشف قیمت و تأمین قیر مورد نیاز پروژههای عمرانی در کنار برآورد ۴ میلیون تنی قیر رایگان در بودجه ۱۴۰۰، تأملبرانگیز است.
مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: در سال جاری در یک رکودشکنی، رقم بی سابقه ۳۲ میلیون تن کالا در معاملات بورس ثبت شده تا مشخص شود زیرساخت های بورس کالا پاسخگوی نیاز صنایع و تولید کشور بوده است.
عضو انجمن فولاد با بیان اینکه مقرر شد محصولات فولادی به دست مصرف کننده واقعی برسد، گفت: دلالان سامانه بهین یاب شناسایی شدهاند و قرار است در این سامانه یک بازنگری صورت بگیرد.
رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران گفت: در حال حاضر در بخشی از زنجیره فولاد رانت وجود دارد از این رو ضرورت دارد که با ایجاد توازن قیمتی، سود را در تمام زنجیره تقسیم کرد.
طبق تفاهمنامه همکاری بین مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و شرکت بورس کالای ایران مقرر شد، توسعه بکارگیری امضای الکترونیکی در سامانه های شرکت بورس کالای ایران انجام پذیرد.
رئیس انجمن سنگآهن با بیان اینکه شورای آهن و فولاد راهاندازی شده است، گفت: نمود بیرونی بخشنامههای غلط دولتی، جنگی بود که بین گروههای بالادستی و پاییندستی فولاد به راه افتاد.
صنعت فولاد از سال ۹۷ تاکنون بیش از ۳۰ مرتبه با ابلاغیه های جدید و تصمیمات خلق الساعه مواجه شده که این مساله خود تبدیل به یکی از عوامل آسیبزای این صنعت شده است.
معاون توسعه بازار بورس کالای ایران از موافقت سازمان امور مالیاتی کشور با سازوکار اجرایی رفع ابهامات مالیاتی سرمایه گذاران در ابزار گواهی سپرده کالایی در بورس کالای ایران خبر داد.
سخنگوی کمیسیون صنایع با اشاره به جزئیات طرح فولادی مجلس که در کمیسیون نهایی شده، گفت:براساس این طرح،کمیته رصد بازار فولاد جهت تعیین قیمت پایه،سهمیه عرضه در بورس و صادرات واحدها تشکیل میشود.
All Content by Mehr News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
مرجع اخبار بورسهای کالایی
مرجع اخبار بورسهای کالایی
روسای بعضی از بزرگترین شرکت های نفتی جهان اعلام کردند قیمت نفت به دلیل عدم سرمایه گذاری و محدود شدن عرضه در آینده احتمالا به روند صعودی خود ادامه می دهد و ممکن است به مرز ۱۰۰ دلار هم برسد.
قیمت نفت روز چهارشنبه پس از آماری که کاهش بیش از حد انتظار ذخایر نفت آمریکا را نشان داد و دیدگاه ها درباره محدود شدن عرضه نسبت به تقاضا را تقویت کرد، افزایش یافت.
قیمت طلا در معاملات روز چهارشنبه بازار جهانی پس از وعده رییس بانک مرکزی آمریکا برای حفظ نرخ های بهره نزدیک به صفر برای مدت زمان دیگر، افزایش یافت اما صعود دلار پیشروی این فلز ارزشمند را محدود کرد.
بورس کالا
در راستای اجرای برنامه های توسعه ای ایمیدرو و واحدهای تابعه در حوزه اکتشاف، ۷۲ تن ذخیره طلای محتوی طی شش سال گذشته در کشور شناسایی شده است.
بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۶ ارز را برای امروز اعلام کرد که بر اساس آن بهای ۱۸ ارز نسبت به روز گذشته کاهش و نرخ ۲۰ ارز افزایش یافت. همچنین نرخ ۸ ارز ثابت ماند.
تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز چهارشنبه دوم تیرماه میزبان عرضه ۱۵ هزار و ۸۷۱ تن تیرآهن، ۱۶۸ هزار و ۱۰۲ تن میلگرد، یک هزار و ۶۳۴ تن نبشی و ناودانی است.
موسسه S&P Global طی گزارش اعلام کرد: به گفته حاضرین در اجلاس جهانی کامودیتی ها، احتمالا کاهش نرخ رشد چین، اقتصاد این غول آسیا را در آینده با کاهش تقاضای کالاها مواجه کرده و ترمز افزایش هیجانی قیمت ها را کشیده و ابرچرخه فعلی را مهار خواهد کرد.
بورس انرژی امروز ۲ تیر ماه ۱۴۰۰ میزبان عرضه بیش از ۱۶۸ هزار تن انواع فرآورده هیدروکربوری است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان می گوید که بورسی شدن سیمان آثار و پیامدهای بسیار مثبتی برای این صنعت به همراه دارد که با توجه به سرعت گرفتن پذیرش شرکت ها و عرضه ها در بورس کالا و خروج این صنعت از شمول قیمت گذاری دستوری، این آثار مثبت به زودی بر روند بازار و صنعت نمایان خواهد شد.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران امروز سه شنبه اول تیرماه میزبان دادوستد ۵۰ هزار و ۱۸۴ تن مواد پلیمری بود.
مرجع اخبار بورسهای کالایی
تمامی حقوق این سایت برای پایگاه اطلاع رسانی کالاخبر محفوظ است
خرید شامپو تریاک دکتر اسکین
خرید شامپو تریاک